Πολιτισμός

Στο Δήμο Ιάσμου η παράδοση παραμένει ζωντανή στις «ιεροτελεστίες» τα βράδια, που κάνει τα ρακοκάζανα, για να παραχθεί το αρωματικό, μοναδικά ιδιότυπο και αναγνωρίσιμο τσίπουρο του Ιάσμου, στις πρωτότυπες συνταγές για κρεμμυδόπιτες και κρεμμυδοφαγητά, που η, για αιώνες, ενασχόληση με το κοκάρι άφησε στις Ιασμιώτισσες νοικοκυρές, αλλά και σε κάθε βήμα.
 
Στο Δήμο η πολιτισμική αυτοπεποίθηση, που ορμάται από την πολιτισμική αυτογνωσία, είναι αμέσως ορατή. Στην πλούσια λαογραφική συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, στο αρχείο παλιού φωτογραφικού υλικού, στις πολύ καλές προσπάθειες συγκέντρωσης και αποτύπωσης ηθών, εθίμων, δημοτικών τραγουδιών, ανεκδότων και αφηγήσεων, στις παλλαϊκές εκδηλώσεις τη γιορτή του «Προφήτη Ηλία» αλλά και στα ακμάζοντα τμήματα ψυχαγωγίας και πολιτισμού, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, με έτος ίδρυσης το 1983, συνεχίζει να λειτουργεί. Τα τμήματα Φωτογραφίας, Ζωγραφικής, Χιονοδρομίας, Σκακιού, Δανειστικής Βιβλιοθήκης, Βυζαντινής Μουσικής και Χορού, τμήματα, από τα οποία προέκυψαν τόσο το Χορευτικό Συγκρότημα Ιάσμου, που εκπροσώπησε τον Ίασμο και τη Θράκη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όσο και η με ανάλογη δραστηριότητα, πολυμελής τετραφωνική χορωδία. Αλλά και στον Μουσειακό Σαρακατσάνικο Οικισμό που ‘στήσαν οι Ιασμιώτες Σαρακατσάνοι στη διασταύρωση Φαναρίου, κάθε χρόνο στα «Καλογιάννια» ξανανάβουν οι φωτιές του Κλήδονα και στον εσπερινό το εκκλησάκι του οικισμού ζωντανεύει. Τα τραγούδια και οι χοροί, παντρεμένοι με τα σαρακατσάνικα «αντέτια» και τα μπουκέτα του άγριου δυόσμου, τα «Καλογιάννια» να σκορπίζουν αρώματα και ευωδιές, καλά, τότε κρατούν. Άχρι πρωϊας…
 

Εν κατακλείδι, στο Δήμο Ιάσμου, οι άνθρωποι και δημιουργούν αλλά και «γεύονται» τον πολιτισμό τους.
Ο Δήμος Ιάσμου διαθέτει τα κατάλληλα έργα υποδομής (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με αίθουσες για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ) και παρουσιάζει μία έντονη πολιτιστική δράση. 

Ο Δήμος Ιάσμου προσανατολίστηκε στην οργάνωση εκδηλώσεων για να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους νά ’ρθουν σε επαφή με την πολιτισμική δημιουργία ντόπια και ξένη. Διοργανώνει πληθώρα μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων εκθέσεις λαογραφικού υλικού, αναβιώσεις εθίμων κλπ. καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

 

 

Οι πολιτιστικοί φορείς που πλαισιώνουν το Δήμο Ιάσμου συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής. Λειτουργούν διάφορα τμήματα όπως:
 

 

 • Λαογραφική Συλλογή
 • Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής
 • Τμήμα Φωτογραφίας και Αρχείο Φωτογραφικού Υλικού
 • Τμήμα Χιονοδρομίας
 • Στέκι Νεολαίας
 • Τμήμα Σκάκι
 • Τμήμα Ζωγραφικής
 • Δανειστική Βιβλιοθήκη
Χορευτικό συγκρότημα: ιδρύθηκε το 1984 και αποτελείται από ερασιτέχνες χορευτές και χορεύτριες, μαθητές φοιτητές, υπαλλήλους, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, που είναι οργανωμένοι σε τρεις χορευτικές ομάδες κατά σειρά ηλικίας.
Το συγκρότημα συνοδεύεται από την κλασσική ελληνική κομπανία:
Κλαρίνο, βιολί, λαούτο, τουμπερλέκι και συμπληρώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις των παραστάσεων με ακορντεόν, νταούλι, γκάιντα, μπουζούκι και κανονάκι.

Έχει στο πρόγραμμά του χορούς από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας και χρησιμοποιεί ιδιόκτητες φορεσιές αυθεντικές ή ακριβή αντίγραφα των περιοχών: Ιάσμου, Αν. Ρωμυλίας, Νησιώτικη, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας.
Οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου είναι οι εξής:
 • ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΣΜΟΥ
 • ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΑΣΜΟΥ «Η ΕΛΠΙΔΑ»
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΣΜΟΥ
 • ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΙΑΣΜΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ»
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΛΠΗΣ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΛΥΚΟΝΕΡΙΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΛΑΜΠΗΣ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ 
Κειμήλεια του Δήμου Ιάσμου
Ο Ίασμος μια κωμόπολη από τις παλαιότερες και ομορφότερες του Ν. Ροδόπης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Κομοτηνή και Ξάνθη.
 
Σαν Γιασίκιοϊ την αναφέρει ο Εβλιά Τζελεμπί περνώντας για να φτάσει στο φρούριο της Μπουρού (Αναστασιούπολη) απ’ όπου αναφέρουν οι παλαιότεροι ότι είναι η καταγωγή μας.
 
Γραπτά μνημεία σχετικά με τον ακριβή χρόνο ίδρυσής του δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως κάποια «κομμάτια» που μαρτυρούν την ύπαρξή του. Είναι τα κειμήλια της εκκλησίας, ιερά και πολύτιμα.
 
Ευαγγέλια τυπωμένα στη Βενετία το 1818 – 1878 με σημειώσεις των αειμνήστων ιερέων για γεγονότα που αφορούν τον Ίασμο ή την ευρύτερη περιοχή, Σταυροί Αγιασμού - Ευλογίας, Δισκοπότηρα φερμένα από τους Αγίους Τόπους, Στέφανα γάμου (αυτοκρατορικά αντίγραφα), Φορητές εικόνες, Μουσαμάδες ζωγραφισμένοι με τη ζωή του Χριστού φερμένοι από προσκυνητές 1869 (Χατζήδες) από τους Αγίους Τόπους δηλώνουν και μαρτυρούν το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη των κατοίκων του Ιάσμου.
 
Αλλά όχι μόνο τα εκκλησιαστικά αλλά και τα κειμήλια του παππού και της γιαγιάς, ιερά και πολύτιμα. Πόρπες γυναικείες ασημένιες ή καπνισμένες με «Μάλαμα», με εγχάρακτες παραστάσεις Αγίου ή φυτικό διάκοσμο, Ρολόγια με αλυσίδα λαιμού, φερμένα από τη Δύση δηλώνουν την οικονομική ευρωστία και αισθητική των κατοίκων.
 
Μερικά από κειμήλια αυτά φρόντισε να παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου στο φετινό του ημερολόγιο του 2004 για να γίνουν πρόκληση και πρόσκληση κύρια για τη νέα γενιά και για όσουν νιώσουν το σκίρτημα στην καρδιά τους, να ενδιαφερθούν γι’ αυτόν τον πλούτο και να ασχοληθούν με την ανακάλυψη , διατήρηση και προβολή του.

Η φωτογράφηση των κειμηλίων έγινε από τον υπεύθυνο του Τμήματος Φωτογραφίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου κ. Παναγιώτη Σπορίκη.

  

Στο Δήμο Ιάσμου συναντάμε δυο διαφορετικούς πολιτισμούς, δυο διαφορετικές θρησκείες. Από την μία οι Ελληνες - Χριστιανοί της περιοχής και από την άλλη η Μουσουλμανική Μειονότητα. Ωστόσο η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο. Αντιθέτως, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταφέρει με την αλληλοκατανόηση και την αγάπη για τον άνθρωπο να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Καλύτερο παράδειγμα αυτής της συμβίωσης αποτελεί η συμμετοχή όλων στις γιορτές και τα πανηγύρια του "άλλου".