Φυσικές Ομορφιές

Ορεινός όγκος

 

Το Παπίκιο Όρος, η δυτική κλιτύς του οποίου εξακολουθεί να υποδέχεται πυκνά δασωμένη, τον επισκέπτη του Δήμου, είναι ένα βουνό μετρίου ύψους με κωνικό σχήμα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι δύο ψηλότερες κορυφές του, στο Ελληνικό έδαφος, έχουν υψόμετρο αντίστοιχα 1483 μ. και 1460 μ.
 
Στη μέση και κατώτερη περιοχή του βουνού ως τα 1000μ. περίπου, εντοπίζονται δάση φυλλοβόλων δρυών και διάφορα είδη πεύκων. Στην ανώτερη περιοχή του βουνού πάνω από τα 1000μ. κυριαρχούν τα δάση της ανατολικής οξιάς.
 
Η ανώτερη ζώνη του Παπικίου είναι από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας, μιας και περιλαμβάνει σπάνια είδη χλωρίδας. Επίσης, υπάρχουν στην περιοχή σπάνια είδη πουλιών, όπως ο Ασπροπάρης, ο Χρυσαετός, ο Σταυραετός, ο Φιδαετός, ο Μαύρος Δρυοκολάπτης, η Μεσοτσικλιτάρα, ο Μαύρος Πελαργός κ.α.
 
 Η κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου

Ο ποταμός Κομψάτος, διασχίζει μεγάλο τμήμα της περιοχής του Δήμου Ιάσμου, εκβάλλοντας στη Βιστονίδα. Ο ποταμός έχει μόνιμη ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι ευρύτερα γνωστός για τα καθαρά νερά του και για την χαρακτηριστική μεσαιωνική τοξωτή γέφυρα. Η κοιλάδα του Κομψάτου είναι από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας για τα αρπακτικά πουλιά. Υπάρχουν 129 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά είναι απειλούμενα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Στην ποικιλία των ειδών που απαντούν εδώ, συμβάλλει και η γειτνίαση της περιοχής με τα βουνά του Έβρου, την του Φιλιουρή και τη λίμνη Βιστονίδα.

Στην περιοχή έχει παρατηρηθεί ένα απειλούμενο είδος παγκοσμίως, ο Βασιλαετός (AquilaHeliaca) και 6 ακόμη κινδυνεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
 
 
Γέφυρα Κομψάτου
 
Στην είσοδο σχεδόν του Δήμου Ιάσμου, επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Ιάσμου και σε μικρή απόσταση από αυτή, ο επισκέπτης αποθαυμάζει την πολυθρύλητη τρίτοξη πέτρινη γέφυρα του Κομψάτου, για την οποία ένας από τους μύθους διατείνεται ότι κατασκευάσθηκε επί Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
Η διασωζόμενη, σήμερα, θαυμαστής επιβλητικότητας γέφυρα, ο οποία επιλέχτηκε και ως έμβλημα του Δήμου, πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε από ηπειρώτες μαστόρους, πιθανόν στη θέση παλαιότερης. Άποψη, που δεν στερείται λογικής, εφόσον η περιοχή ήταν πέρασμα της Εγνατίας Οδού.
 

Το μεσαίο και μεγαλύτερο τόξο της γέφυρας έχει ύψος 12 μ. και άνοιγμα 21,8 μ. Το ανατολικό έχει άνοιγμα 17 μ. ενώ το δυτικό και μικρότερο έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα η γέφυρα να μην ενώνει πλέον τις δύο πλαγιές του βουνού.
 

Είδη χλωρίδας