Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 
Ο Δήμος Ιάσμου προσανατολίστηκε στην οργάνωση εκδηλώσεων για να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική δημιουργία ντόπια και ξένη. Διοργανώνει πληθώρα μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεις λαογραφικού υλικού, αναβιώσεις εθίμων κλπ. καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Σήμερα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Δήμου είναι:
 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Γίνονται στον Ίασμο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου κάθε Ιούλιο στη Γιορτή του Προφήτη Ηλία. Διαρκούν 7 έως 10 ημέρες και έχουν χαρακτήρα πολυήμερου και πολυποίκιλου πολιτιστικού φεστιβάλ. Συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά τους: χορωδίες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικοί αγώνες, αγώνες σκάκι, τάβλι, scrable, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής κλπ.
 
  • ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Γίνεται στην Αμβροσία σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Γυναικών Αμβροσίας» την Καθαρή Δευτέρα. Την εκδήλωση συνοδεύουν παραδοσιακή μουσική, χορός, πλούσια παραδοσιακά νηστήσιμα φαγητά και κρασί.
 

Επίσης πανηγυρικό χαρακτήρα έχουν και οι εορτασμοί των πολιούχων σε όλους τους οικισμούς του Δήμου (περιφορά της εικόνας και παραδοσιακό γλέντι)

Αγίου Νικολάου στον Ίασμο
Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Διαλαμπή
Αγίου Σπυρίδωνα στο Μωσαϊκό
Αγίου Γεωργίου στην Αμβροσία
Αγίου Αθανασίου και Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη
Προφήτη Ηλία στο Παλλάδιο
Αποστόλου Παύλου στο Γλυκονέρι

Οι Μουσουλμάνοι έχουν δυο σπουδαίες θρησκευτικές γιορτές μπαιράμ. Οι ημερομηνίες αλλάζουν χρόνο με χρόνο κάνουν κύκλο.

Η πρώτη ημερομηνιακά γιορτή είναι η Σεκέρ Μπαιράμ - Ραμαζάν μπαιράμ.
Γιορτάζεται το τέλος του Ραμαζανιού (της νηστείας). Μετά από συγκρατημένη ζωή ενός μήνα οι μουσουλμάνοι τρώνε πίνουν ελεύθερα διασκεδάζουν τρεις μέρες. Ονομάζεται και σεκέρ μπαιράμ γιατί στα μικρά παιδιά όλοι προσφέρουν χρωματιστές καραμέλες. Στις τρεις αυτές μέρες γίνονται επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και χειροφιλήματα στους ηλικιωμένους.

Η άλλη μεγάλη γιορτή είναι το κουρμπάν μπαιράμ (γιορτή θυσίας). Η γιορτή αυτή είναι προς ανάμνηση των Αβραάμ και Ισαάκ. Γιορτάζεται το τέλος της ανθρωποθυσίας. Η γιορτή αυτή διαρκεί τέσσερις μέρες και γιορτάζεται σε δύο μήνες και δέκα μέρες μετά το σεκέρ μπαιράμ. Την πρώτη μέρα γίνεται η θυσία μικρών ζώων (αρνιά - κατσίκια). Από το κρέας του Ζώου το ένα τέταρτο μοιράζεται στους γείτονες, το ένα τέταρτο δίνεται στους φτωχούς και το ένα τέταρτο μαγειρεύεται στο σπίτι.

Σε αυτή τη γιορτή το βράδυ οι νέοι των χωριών, συνοικιών μαζεύονται και μεταμφιέζονται. Συνήθως φτιάχνουν μια ψεύτικη καμήλα, ντύνουν γαμπρό, μια νύφη με νταούλια και ζουρνάδες και γυρίζουν στις γειτονιές. Εύχονται ευτυχία και μακροζωία στους νοικοκύρηδες και αυτοί τους κερνάνε γλυκά και τους δίνουν λεφτά. Τα λεφτά που μαζεύονται χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των νέων του χωριού ή για την ψυχαγωγία τους.