Διαδρομές

 

Διαδρομές στον Ορεινό Όγκο της Ροδόπης 
 

Ο Δήμος Ιάσμου έχει το μοναδικό για τον Ν. Ροδόπης χαρακτηριστικό του συνδυασμού, εντός των ορίων του, ποταμού, λίμνης και ορεινού όγκου.
Η λίμνη Βιστωνίδα είναι από τους σημαντικότερους και διεθνώς γνωστοούς υδροβιότοπους της Ευρώπης. Στη λίμνη Βιστωνίδα εκβάλει ο ποταμός Κομψάτος, μεγάλο τμήμα τμήμα του οποίου διασχίζει την περιοχή του Δήμου Ιάσμου.
Εχει μόνιμη ροή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι ευρέως γνωστός για τα καθαρά νερά του και την χαρακτηριστική μεσαιωνική τοξοτή γέφυρα.
Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης του Δήμου Ιάσμου. Το περιβάλλον είναι πλούσιο όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα με σπάνια είδη φυτών. Επίσης υπάρχουν άγρια άλογα και ο υπό εξαφάνιση λευκός γυπαετός, μαύρος πελαργός, οι οποίοι διαβιούν στα Θρακικά Μετέωρα.

Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος αναψυχής προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο από το Δήμο Ιάσμου αλλά και από την ευρύτερη περιοχή εξασφαλίζοντας μια άλλη ποιότητα ζωής για την σωματική, ψυχική και πνευματική τους υγεία.

Η κατασκευή του ορεινού καταφυγίου στον Πολύαρνο, στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης (Ευρωπαικό Μονοπάτι Ε6), καθώς και η σήμανση μονοπατιού και η κατασκευή του Δάσους αναψυχής στην Αστραία, είναι έργα τα οποία αποτελούν σημαντική υποδομή για την τουριστική ανάπτυξη της Ορεινής περιοχής του Δήμου τα οποία υλοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση του Κοινοτικού Προγράμματος Leader II μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε.. Το ορεινό καταφύγιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τόπος ολιγοήμερων εκδρομών, καταφύγιο ορειβατών και κυνηγών, παρατηρητήριο φυσιολατρών, κατάλλυμα οικοτουριστών καθώς και χώρος αναψυχής και προπόνησης αθλητών.