Γενικά Στοιχεία του Δήμου

Ο Δήμος Ιάσμου βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του νομού Ροδόπης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνορεύει βορειοδυτικά με την κοινότητα Σατρών του νομού Ξάνθης, βορειοανατολικά με τη Βουλγαρία, δυτικά με την κοινότητα Αμαξάδων, ανατολικά με τους Δήμους Σώστου και Αιγείρου, ενώ νοτιοδυτικά του βρίσκεται η λίμνη Βιστονίδα.

Γεωμορφολογικά η περιοχή αποτελείται από το πεδινό τμήμα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του δήμου και αναπτύσσεται στις νότιες υπώρειες της Ροδόπης και από το ορεινό τμήμα, που αναπτύσσεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές της.
Οι πεδινές περιοχές και οι δασώδεις ορεινοί όγκοι συνθέτουν το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Ιάσμου, καθώς πολλές μορφές ζωής επιβιώνουν γύρω και μέσα σ’ αυτό.
Ο Ίασμος, έδρα του Δήμου, βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη. Η έκταση του Δήμου είναι 200.403 στρέμματα από την οποία τα 3/5 είναι ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις και τα 2/5 πεδινές.
 
Πληθυσμός

Ο Δήμος Ιάσμου προήλθε από την συνένωση τριών (3) κοινοτήτων, των κοινοτήτων Ιάσμου, Αμβροσίας και Σάλπης. Ο νέος Δήμος Ιάσμου αποτελείται από 11 οικισμούς: του Ιάσμου, της Αμβροσίας, του Παλλαδίου, του Μικρού Παλλαδίου, της Σάλπης, του Γλυκονερίου, της Διαλαμπής, του Κοπτερού, του Μωσαϊκού, της Γαλήνης και του Ιππικού.
Το σύνολο του πληθυσμού του, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, ανέρχεται σε 6.774 άτομα.

 


Οικισμοί
Γύρω από την ιστορική Κωμόπολη του Ιάσμου σε ακτίνα που κυμαίνεται από 3 έως 20 χιλιόμετρα συναντούμε τους πανέμορφους οικισμούς που απαρτίζουν το Δήμο Ιάσμου με διακριτικά πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά στους πληθυσμούς τους. Ο οικισμός του Κοπτερού, της Γαλήνης, του Μικρού Παλλαδίου και του Ιππικού αποτελούν αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς, η οικονομία των οποίων γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Στη Διαλαμπή, το Παλλάδιο και το Γλυκονέρι ζουν και δραστηριοποιούνται κυρίως Σαρακατσάνοι, οι οποίοι αξιοποιούν την πλειοψηφία των στρεμμάτων του εύφορου κάμπου, που απλώνεται μπροστά στον Ίασμο. Η Αμβροσία, η Σάλπη και το Μωσαϊκό, όπως και ο Ίασμος αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών ομάδων που συμβιώνουν αρμονικά και εργάζονται για την ευημερία του τόπου.

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός του Δήμου είναι 5.600 άτομα. Από αυτούς το 89,3% (5.000 άτομα) εργάζονται και το 10,7% (600 άτομα) είναι άνεργοι.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ο σημαντικότερος τομέας απασχόλησης στο Δήμο Ιάσμου. Στον πρωτογενή τομέα απασχολείται το 75% του ενεργού πληθυσμού (4.200 άτομα).

Τα κύρια αγροτικά προϊόντα της περιοχής είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα, τα καπνά και η τομάτα.
Στον τομέα της κτηνοτροφίας, στο Δήμο Ιάσμου, συστηματική, σε ποσοστό 95,3%, είναι η ενασχόληση με την εκτροφή αιγοπροβάτων. Με την κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής συνυφαίνεται και η εκτροφή βουβαλιών, μονάδα για την εκτροφή των οποίων λειτουργεί στον Ίασμο. Ακόμη, στην ορεινή περιοχήτου Δήμου ζουν ελεύθερα κοντόσωμα άλογα και κατσίκια.

Ο δευτερογενής τομέας στο Δήμο είναι σήμερα σε τροχιά ανάπτυξης με τη δημιουργία υποδομών μεταποίησης στις οποίες συμμετέχει και ο Δήμος, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης. Προς την ίδια κατεύθυνση, και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, κινείται και ο τριτογενής τομέας με τη συστηματική ανάπτυξη, στο χώρο του Δήμου, υπηρεσιών όπως Τράπεζες, Ταχυδρομείο, Παράρτημα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, Κέντρο Υγείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομικός Σταθμός, Σταθμός Συνοριοφυλάκων, Σιδηροδρομικός Σταθμός, πλήρης υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο – Λύκειο). Επιπλέον, με την αξιοποίηση και ανάδειξη τουριστικών πόρων, με πλέον σημαντικές μέχρι τώρα, τις ήπιες παρεμβάσεις στον όγκο της Ορεινής Ροδόπης (δημιουργία καταφύγιου, χαράξεις μονοπατιών, χώροι αναψυχής κ.α.), οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη του ορειβατικού, περιπατητικού και οικολογικού τουρισμού, σε μια περιοχή επισήμως καταγεγραμμένη ως πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, με πρωταγωνιστή τα κοπάδια των ελεύθερων κοντόσωμων αλόγων και τα σπάνια είδη αρπακτικών.
 
Η στρατηγική ανάπτυξη του Δήμου Ιάσμου επικεντρώνεται σήμερα στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της δυναμικής του, η οποία εκπορεύεται κυρίως:

- Από τη γεωγραφική Θέση του Δήμου αφενός, γιατί είναι στο μέσο της απόστασης μεταξύ δύο σημαντικών εμπορικών και διοικητικών κέντρων, της Κομοτηνής και της Ξάνθης, με τις οποίες συνδέεται οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς, και αφετέρου, λόγω της διέλευσης από το Δήμο της Εγνατίας Οδού, η οποία του προσδίδει ευρύτερες επικοινωνιακές δυνατότητες και με άλλα σημαντικά αστικά κέντρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη και, επιπλέον, ευκολότερη πρόσβαση σε αεροδρόμια και λιμάνια. 

- Από την προοπτική ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, που συνυφαίνεται με τους Βίστωνες, τους μύθους για τα άλογα του Ηρακλή και τις παραδόσεις για τις «πολύχρυσες» πολιτείες του βυθού, ενός από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους σήμερα στην Ελλάδα, της λίμνης Βιστωνίδας.

Με διαδρομές-σταθμούς σε σημαντικής αρχαιολογικής αξίας μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και στους όμορους δήμους, στο δρόμο προς τον Ίασμο. Μνημεία, όπως ο τρίκλιτος ναός των πρώτων χριστιανικών χρόνων στον Πολύανθο, ο αρχαίος Θρακικός οικισμός στο Ληνό, τα ερείπια της αρχαίας Μαξιμιανούπολης – Μοσυνούπολης, την οποία το 1343 ο Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός περιέγραψε «ως πόλιν παλαιάν εκ πολλών ετών κατεστραμένην», ο οχυρωματικός περίβολος της Αναστασιουπόλεως – Περιθεωρίου, της Stabulo Diomedis των Ρωμαίων, η υπέροχη βυζαντινή γέφυρα του Κομψάτου, και, τέλος, η αξέχαστη πραγματικά διαδρομή-προσκύνημα στη δεύτερη, μετά το Άγιον Όρος, σε ακτινοβολία μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους.


Επιπλέον, με την ανάδειξη και καταγραφή της νεότερης ιστορίας της πόλης του Ιάσμου, η οποία κατέλειπε πλούσιες μαρτυρίες τόσο στον οικιστικό ιστό της πόλης, με τα ιδιαίτερα ιασμιώτικα δίπατα αρχοντικά, τα φιδωτά καλντερίμια, το ιδιαίτερα επιβλητικό και λεπταίσθητου αρχοντικού ύφους δημοτικό σχολείο, τις καλλίροες κτιστές βρύσεις, όσο και στο πολιτισμικό «γίγνεσθαι» του Ιάσμου. Δημοτικά τραγούδια, αφηγήσεις, παραμύθια, παραδοσιακά καμωμένο τσίπουρο με μυστικά, που πηγαίνουν από τη μια γενιά στην άλλη, είναι ελάχιστα από τα (ζωντανά) στοιχεία μιας συνέχειας, που αντέχει στο χρόνο.

Μιας συνέχειας, που αφήνει τα χνάρια της στην ιδιαίτερη παράδοση και τον πολιτισμό των πληθυσμιακών ομάδων που ζουν και δημιουργούν στις κόμες και τα πολισμάτια του Δήμου Ιάσμου. Διαλαμπή, Παλλάδιο, Αμβροσία, Σάλπη, Μωσαϊκό, Γλυκονέρι αλλά και Ίασμος είναι τόποι, όπου ακόμη και σήμερα ανθίζει ο πολιτισμός των Σαρακατσάνων. Τραγούδια και χοροί, έθιμα και παραδόσεις, πεποικιλμένα υφαντά με προεξάρχουσες τις μοναδικές σαρακατσάνικες ποδιές απολαμβάνουν «ζωή ζώσα» από την δεκαετία του 1940 -όταν άρχισε και η εγκατάσταση των Σαρακατσάνων- στη γη του Δήμου.

Με αφετηρία τα προαναφερθέντα και με συγκροτημένους άξονες δράσης, ο Δήμος Ιάσμου σήμερα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, στοχεύει, με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, στην:
·         Συγκράτηση του πληθυσμού
·         Στη δημιουργία προϋποθέσεων συμπληρωματικού εισοδήματος και
·         Στη μερική διαφοροποίηση της απασχόλησης.